مستندهای عکاسی ترکیبی فوقالعاده از دانش و سرگرمی هستند. شما میتوانید مطالب زیادی را از کسانی که تسلط و تجربهی بالایی در عکاسی دارند یاد بگیرید و با روایتهایی جذاب دربارهی موضوعات مختلف سرگرم شوید. در این مقاله ۲۰ مستند جذاب و الهامبخش در زمینهی عکاسی را به شما معرفی میکنیم.
۱. ادوارد وستون: عکاس (Edward Weston: The Photographer)
ویلیارد فن دایک (Williard Van Dyke) سازندهی این فیلم مستند است و در آن به زندگی ادوارد وستون، عکاس مستند، پرداخته است . مستندی کوتاه و ۲۶ دقیقهای که در ادامه برخی از نقل قولهای تاثیرگذار آن را میخوانید:
«به دنبال نوری باشید که به بهترین نحو ماهیت عناصری را که عکاسی میکنید آشکار کند.»
«هیچ قانون ترکیب بندی وجود ندارد زیرا هر تصویر مجموعهای از مشکلات خاص خود را دربرمیگیرد. شما میتوانید از هیچ میانبر و هیچ فرمولی استفاده نکنید. پاسخ هربار باید مشخص شود.»
۲. بروک شادن: چگونه میتوان به عنوان یک عکاس موضوعات الهامبخش را یافت؟ (Brooke Shaden: How to Find Inspiration As a Photographer)
بروک شادن همهی تصورات غلط دربارهی الهام گرفتن در عکاسی را از بین میبرد. او توضیح میدهد که خلاقیت مختص چند فرد منتخب نیست و انگیزههای هر عکاس میتواند برای او الهام بخش باشد.
او در زمان به بنبست رسیدن خلاقیتْ شما را دعوت به فعالیت داشتن میکند و به شما میآموزد که چگونه بر این مسئله غلبه کنید.
۳. گوردون پارکس – میانهی پاییز (Gordon Parks – Half Past Autumn)
گوردون پارکس با دستاوردهای بسیاری در زمینههای مختلف شناخته میشود. در میان موفقیتهای بسیاری که داشت، او یک عکاس مستند و پیشگام نیز بود.
تصاویر او تاثیر عمیقی بر فرهنگ ما داشت. این مستند ارزش ۹۰ دقیقه از روز شما را دارد.
۴. آلفرد استیگلیتز: چشم گویا (Alfred Stieglitz: The Eloquent Eye)
این مستند عالی ۹۰ دقیقهای بخشی از مجموعهی PBS Amercian Masters است. مستندی که دربارهی آلفرد استیگلیتز، عکاس خیابانی و مستند، است. این فیلم یکی از بهترین مستندهای تمام دوران محسوب میشود.
۵. تصور کنید: آقای اگلستون رنگارنگ (Imagine | The Colourful Mr Eggleston)
در این مستند نسبتا کوتاه ۴۷ دقیقهای میتوانید ویلیام اگلستون (William Egglesto)، عکاس مستند را در حال کار در شهر خود ممفیس ببینید.
۶. آنسل آدامز: یک فیلم مستند (Ansel Adams – A Documentary Film)
این تصویر عمیق یک هنرمند بزرگ و محیطبانی سرسخت است. از نظر آدامز، زندگی و هنر، عکاسی و سرزمینهای بکر، خلاقیت و ارتباط، عشق و بیان همه با هم مرتبط هستند.
۷. مستند آنی لیبوویتز ۱۹۹۳ (Annie Leibovitz 1993 Documentary)
آنی لیبو ویتز یکی از بزرگترین عکاسان پرتره در عصر ما است. تصاویر مشهور او، از جمله عکس جان لنون (John Lennon) و یوکو اونو (Yoko Ono)، شهرت جهانی دارند. لیست ستارههایی که او از آنها عکاسی کرده بیپایان است. لیستی که شامل افراد مشهوری مانند دمی مور (Demi Moore)، کایرا نایتلی (Keira Knightley)، مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg) و ادل (Adele) است.
کتابخانهی کنگره آمریکا او را Living Legend نامیده است. همچنین او اولین زنی است که نمایشگاهی از آثار خود در گالری پرتره ملی واشنگتن دارد.
در این مستند ۵۰ دقیقهای پیشرفت حرفهای آنی لیبوویتز به تصویر کشیده شده است.
۸. نشنال جئوگرافیک لایو!: زندگی یک عکاس (National Geographic Live! The Life of a Photographer)
سم آبل (Sam Abell)، عکاس کهنه کار نشنال جئوگرافیک، در این مستند تصویری از قلب و ذهن یک عکاس برجسته و صاحبسبک ارائه میدهد.
یک مستند ۴۳ دقیقهای سراسر از نکات الهامبخش.
۹. زندگیهای پرشمار ویلیام کلاین (The Many Lives of William Klein)
ویلیام کلاین یکی از تاثیرگذارترین عکاسان جهان است. او پیشگام هنر عکاسی خیابانی بود و برخی از نمادینترین تصاویر مد قرن بیستم را خلق کرد.
او همچنین بیش از بیست فیلم ساخته است. از جمله اولین مستند دربارهی محمد علی کلی (Muhammad Ali) و طنزی درخشان از دنیای مد: تو کیستی، پولی ماگو؟ (Who Are You, Polly Magoo?).
این مستند یک ساعته انتخابی عالی برای استراحت عصرانه است.
۱۰. ویگی واقعی (The Real Weegee)
یک مستند یک ساعته در مورد ویگی، عکاس مشهور اهل نیویورک. او در عکاسی خیابانی و صحنههای جنایی تخصص داشت و در در دهههای ۱۹۴۰ و ۵۰ فعالیت میکرد.
۱۱. رودخانهها و جز و مد: مستند اندی گلدسوورتی (Rivers and Tides – Andy Goldsworthy Documentary)
مستندی عالی که پرترهای از اندی گلدسورثی را به بیننده نمایش میدهد. هنرمندی که تخصصش ساخت مجسمههای کمدوامی است که از عناصر طبیعی ساخته شدهاند. این مستند کوتاه ۳۰ دقیقهای بینشهایی الهام بخش را به بیننده ارائه میکند.
۱۲. نشنال جئوگرافیک: جستجوی دختر افغان (National Geographic: Search for the Afghan Girl)
این مستند بر روی سوژهی تنها یک عکس تمرکز دارد که استیو مککوری (Steve McCurry) آن را ثبت کرده است.
در سال ۱۹۸۴ او پرترهای از یک دختر نوجوان که در اردوگاه پناهندگان در پاکستان زندگی میکرد گرفت. پرترهی دختر افغان روی جلد ماه ژوئن نشنال جئوگرافیک قرار گرفت و به اندازهی مونالیزا مشهور شد.
این فیلم ۴۷ دقیقهای دربارهی جستجوی دختر افغان است و استیو مککوری را در مسیر یافتن سوژهی عکاسی خود که مدتها گم شده بود دنبال میکند.
۱۳. تصاویر گمشدهی یوجین اسمیت (The Lost Pictures of Eugene Smith)
در سال ۱۹۵۰ روزنامه نگار و عکاس آمریکایی، یوجین اسمیت به بریتانیا آمد تا انتخابات عمومی را برای مجلهی Life پوشش دهد. اما عکسهای او هرگز منتشر نشدند.
- بیشتر بخوانید؛ Pete Souza، عکاس مخصوص کاخ سفید
دای اسمیت (Dai Smith)، نویسنده و استاد دانشگاه اهل ولز، در جستجوی این تصاویر گمشده است. او متوجه میشود که چگونه مخالفت این مجله با دولت رادیکال حزب کارگر باعث شد که آنها کار اسمیت را سرکوب کنند.
۱۴. دافی: مردی که دههی شصت را عکاسی کرد (Duffy: The Man Who Shot the Sixties)
به همراه دیوید بیلی (David Bailey) و ترنس دونوان (Terence Donovan)، دافی به عنوان یکی از نوآوران و مبتکران عکاسی مستند و فشن شناخته میشود. سبک انقلابی او، عکاسی و همچنین صعنت مد و فشن را متحول کرد.
تصاویر آنها به قدری تاثیرگذار بودند که در سال ۱۹۶۲ ساندی تایمز (Sunday Times) دافی، بیلی و دونوان را «سهگانهی هولناک» نامید. همچنین نورمن پارکینسون (Norman Parkinson) با نام «سه گانهی سیاه» بر شهرت آنها افزود.
آنها با هم به صحنههای عکاسی لندن تسلط داشتند و به طور مداوم یکدیگر را در مسیر موفیت به پیش میبردند.
در دههی ۱۹۷۰ دافی ناگهان از انظار عمومی ناپدید شد و تمام نگاتیوهای خود را سوزاند.
دافی در فیلمی که از افتتاحیهی اولین نمایشگاه آثارش فیلم برداری شده است، موافقت میکند که در مورد زندگی خود، کار خود و این که چرا همه چیز را در آتش میکشد صحبت کند. در این مستند تنها در یک ساعت با شخصیتی افسانهای آشنا خواهید شد.
۱۵. نگران نباشید: مارتین پار (No Worries: Martin Parr)
مارتین پار، عکاس مستند آژانس خبری مگنوم، در حال عکاسی از استرالیای غربی بود که باب هیویت (Bob Hewitt) مدیر جشنوارهی FotoFero از او خواست از سه شهر بندری عکس بگیرد.
شهرهای Port Headland، Fremantle و Broome در یک مستند عکاسی کوتاه ۱۵ دقیقهای اما شیرین نشان داده شدهاند.
۱۶. هنری کارتیه برسون: « قلم، برس و دوربین » (Henri Cartier-Bresson: “Pen, Brush & Camera”)
هنری کارتیه برسون یکی از تاثیرگذارترین چهرههای تاریخ عکاسی جهان، در یک مصاحبهی بیپرده دربارهی زندگی، کار، ایدهها و عقاید خود صحبت میکند.
این مصاحبه مصادف است با سه نمایشگاه بزرگ در لندن.
ما این مستند ۵۰ دقیقهای را به عنوان یکی از بهترین فیلمهای مستند در مورد عکاسان میدانیم.
۱۷. ریچارد آودون: تاریکی و روشنایی (Richard Avedon: Darkness and Light)
این فیلم ۸۵ دقیقهای دربارهی ریچارد آودون عکاس مد و پرتره است. این مستند عکاسی یک فیلم قوی و الهامبخش دربارهی هنرمندی است که مفهوم عکاسی مستند مد را متحول کرد.
آودون در جمعبندی فلسفهاش گفت: «برای عکاس بودن باید چیزهایی را که اغلب مردم رها میکنند پرورش دهید».
۱۸. سیندی شرمن: هیچکس جز من اینجا نیستCindy Sherman) (Nobody’s Here But Me
هنرمند ساکن نیویورک، سیندی شرمن، به خاطر عکسهای خود از زنان مشهور است. در این عکسها، اون نه تنها عکاس مستند بلکه سوژه نیز هست.
او با ضبط فیلمهایی از خود در استودیو و محل کار با دوربین فیلم برداری Hi-8 در ساخت این مستند مشارکت کرده است.
این مجموعه طیف وسیعی از منابع غیر منتظره را نشان میدهد. علاوه بر این، این برنامه علایق و اشتیاق واقعی او را مورد بررسی قرار میدهد.
او یک رویکرد شهودی و گاه طنزآمیز را به کار خود نشان میدهد و مضامین کارهایی که از اواخر دههی ۱۹۷۰ به بعد انجام داده است را بررسی میکند.
او در مورد مجموعهی محوری خود که به «تصاویر جنسی» معروف است صحبت میکند. در این مجموعه او در پرتو ایدز و بحث سانسور هنر در ایالات متحده به موضوع تمایلات جنسی میپردازد.
این مستند ۵۵ دقیقهای بینشهای الهام بخش زیادی دارد.
۱۹. مستند BBC LOMO
این برنامه یک مستند عکاسی یک ساعته در مورد Lomography است. این فیلم برای اولین بار در سال ۲۰۰۴ و در شبکهی BBC پخش شد. این مستند از این حیث با دیگر مستندهای معرفی شده تفاوت دارد. چرا که به جای یک عکاس در مورد یک شرکت صحبت میکند.
در این مستند بسیاری از تصاویر و موضوعاتی که در جنبش عکاسی مستند پوشش داده شدند را میبینید. این فیلم یکی از بهترین فیلمهای مستند زمان خود است.
۲۰. مستند پاپاراتزی: نسل بعد (Paparazzi Documentary – Next Generation)
این مستند به گروهی از عکاسان اشاره دارد که ما معمولا از آنها قدردانی نمیکنیم و یا به آنها احترام نمیگذاریم.
لیست پخش شامل ۷ فیلم است که مدت زمان هر کدام ۱۰ دقیقه است.
سخن پایانی
راههای زیادی برای یادگیری تکنیکهای جدید و الهام گرفتن وجود دارد. تماشای یک فیلم مستند دربارهی عکاسان علاوه بر سرگرمکننده بودن میتواند بسیار آموزنده باشد.
هر هفته یک یا دو فیلم مستند عکاسی را ببینید و روند رشد خلاقیتتان را مشاهده کنید!
منبع: Expert Photography