صنعت عکاسی و تجهیزات وابسته در سالهای گذشته با بحرانهای زیادی مواجه بوده است و به خودی خود حال خوشی ندارد.در این میانه ورود مهمان تازهای به نام کرونا که باعث برهم خوردن نظم جهانی و اقتصادی شده است مطمئنا تاثیرات عمیقی خواهد داشت.کنسل شدن رویدادهای بزرگ صنعت عکاسی،به تاخیر افتادن تولید ابزار و تعطیلی موقت کارخانهها خبر از اتفاقی بزرگ میدهد.البته به باور نگارنده این موارد دیرتر و به آرامی در سالهای آینده رخ میداد اما این جهانگیر شدن ویروس مانند کاتالیزور عمل کرد.با هم نگاهی داشته باشیم به آیندهی نه چندان خوش عکاسانه!
ضربهای که در بدو امر به این صنعت می خورد طبیعتا از لحاظ اقتصادی است.کمپانیهای فعال در این صنعت به مانند سایر کمپانی های فعال در تولید تجهیزاتی مانند کامپیوترها و گوشیهای همراه نیستند که با اختلال چندین ماهه در بخشهای تامین ، تولید و عرضه دچار مشکل نشوند.
در بخش تامین باید این نکته را در نظر داشت که بسیاری از کمپانیهای فعال در این حوزه از روش JIT(Just-In-Time) یا سروقت استفاده میکنند.یعنی معمولا این کمپانیها به مقدار نیاز و نه مازاد بر آن را از تامینکنندگان اصلی درخواست میکنند.این تامینکنندگان اصلی بسیار تعداد پایینی دارند و گاهی تنها یک کمپانی هستند.برای مثال براساس گزارشی تمامی شاتر دوربینها توسط دو کمپانی تولید میشوند.کافی است یکی از این تولیدکنندگان با کاهش تولید روبرو شود!
در قسمت فروش هم وضعیت به هیچ عنوان مناسب نیست.به گزارش CIPA در حالت عادی ، ماه به ماه صنعت عکاسی و سهم دوربینها در بازار در حال کاهش بوده است.
براساس اعداد در سال ۲۰۰۹ ، صد و پنج میلیون دوربین فروخته شده است .این عدد در سال ۲۰۱۸ در حدود بیست میلیون بوده است.تعداد دوربین های تولیدی از ۲۰۱۷ سالانه ۳۰٪ کاهش داشته است.تمامی این موارد یک نکته را به ما میگوید:
این صنعت و تولیدات آن باید کوچک شوند.این کوچک شدن به معنای کاهش سود کمپانیها و نهایتا عدم تمایل به تولید است.به باور من در آیندهای نزدیک تنها شاهد تولید دوربینهای میانرده و حرفهای خواهیم بود و دیگر خبری از دوربینهای سطح ابتدایی نخواهد بود.همین داستان برای لنزها هم پیش خواهد آمد.برای جبران هزینهها و البته سود اقتصادی کمپانیها مجبور به قیمتگذاریهای بالاتر برروی محصولات خواهند بود.البته در این میان ممکن است با غافلگیریهایی از سوی کمپانیهای چینی مواجه شویم اما زمانی که بازار کوچک شود این کمپانیها هم محصولاتشان را در ردهی بالاتر و با قیمت بیشتر تولید خواهند کرد.
نمایشگاه ها و رویدادها کنسل شدهاند!
به واسطهی همهگیری کرونا نمایشگاههای مطرح این حوزه مانند CP+ و NAB کنسل شدند و به نظر میآید که فوتوکینا هم به عنوان بزرگترین رویداد این صنعت شانس زیادی برای برگزاری نداشته باشد.
البته این تنها به دلیل کرونا نیست! چند کمپانی مطرح مانند نیکون و فوجی پیش از این اعلام کردهبودند که در فوتوکینا حضور نخواهند داشت.اما چرا؟
به نظر میرسد که با کاهش فروش و سود اولین موردی که کمپانیها دست به حذف بودجهی آن میزنند شرکت در رویدادها باشد.البته این مورد را هم باید گفت که افراد کمتر از گذشته حاضر به پرداخت هزینه برای شرکت در نمایشگاه هستند.دیگر به راحتی میتوان در نمایندگیهای شرکتها جدیدترین دوربین ها و لنز ها را دید و حتی تست کرد.حتی می توان آنها را در مواردی کرایه کرد و بررسی نمود.بدون شک سایتهای بررسی و یوتوب هم به عنوان مرجعی برای حصول اطمینان از خریدی مطمئن به کار میآیند.تمامی موارد را که کنار هم میگذاریم به یک نتیجه میرسیم: نمایشگاههای صنعت عکاسی و تجهیزات وابسته تنها برای کمپانیها و افرادی که به گونهای با کمپانیها در ارتباطاند میتواند مفید باشد.در واقع گرایش به سمت B2B خواهد بود.حال جای سوال اینجاست که با وجود کوچک شدن بازار آیا افرادی حاضر به گرفتن نمایندگی از کمپانیهای بزرگ هستند؟ به نظر جواب مشخص است.
نهایتا با توجه به شیوع کرونا در ۲۰۲۰ بسیاری از عکاسان تورها و ورکشاپهای خود را به عنوان یکی از اصلیترین منابع درآمدشان لغو کردند.شرکتهای مرتبط مانند آژانسهای تبلیغاتی هم تحت تاثیر جدی قرار خواهند گرفت چون احتمالا با کاهش سفارشات طرف خواهند بود.به این موارد اضافه کنید کاهش پوشش رویدادها توسط خبرگزاریها و بیکار شدن فوتوژونالیستها.
عکاسان فریلنس هم ضربهی سنگینی خواهند خورد.برای مثال کمتر کسی در حال حاضر عروسی خواهد گرفت.
این به نوبهی خود باعث کاهش خرید در صنعتی میشود تصمیم داشت سال ۲۰۲۰ را به عنوان یک نقطهی عطف ببیند.میتوان گفت که این سال نه تنها نقطهی عطفی نخواهدبود بلکه سالی است که بسیاری خواهند پرسید: بودن یا نبودن،مساله این است!؟