برندگان مسابقه‌ی عکاسی نجومی رصدخانه‌ی سلطنتی گرینویچ معرفی شدند

رصدخانه‌ی سلطنتی گرینویچ برندگان سیزدهمین دوره‌ی مسابقه‌ی سالانه‌ی عکاسی نجومی خود را اعلام کرد. جایزه‌ی ۱۰۰۰۰ پوندی (حدود ۱۳۷۹۳ دلار) این مسابقه به عکسی از خورشید گرفتگی با عنوان حلقه‌ی طلایی (The Golden Ring) تعلق گرفت.

مسابقه‌ی بهترین عکاس نجومی سال توسط رصدخانه‌ی سلطنتی گرینویچ و مجله‌ی BBC Sky at Night برگزار می‌شود. در سیزدهمین دوره‌ی برگزاری این مسابقه عکاسان نجومی ۷۵ کشور بیش از ۴۵۰۰ اثر را به رقابت ارسال کردند. عکس‌های برگزیده در نمایشگاهی با عنوان عکاس نجومی سال در موزه‌ی ملی دریانوردی به نمایش گذاشته خواهند شد. بازدید از این نمایشگاه از ۱۸ سپتامبر برای عموم آزاد است.

برگزارکنندگان این مسابقه اوایل تابستان امسال برخی از برترین عکس‌های ارسالی را منتشر کردند. اکنون نیز برنده‌های نهایی هر بخش و برنده‌ی کلی رقابت معرفی شدند. این مسابقه در مجموع شامل ۱۱ دسته‌ی شفق قطبی، کهکشان‌ها، ماه ما، خورشید ما، مردم و فضا، سیارات، دنباله‌دارها و سیارک‌ها، مناظر آسمانی، ستارگان و سحابی‌ها، عکاسان جوان و عکاسان تازه‌وارد است.

عکس ارسالی با عنوان حلقه‌ی طلایی (The Golden Ring) که توسط Shuchang Dong ثبت شده است به عنوان عکس برنده در بخش خورشید ما و همچنین به عنوان برنده‌ی کلی در بین تمامی بخش‌ها انتخاب شد. این عکس خورشید گرفتگی حلقوی را که در ۲۱ ژوئن سال ۲۰۲۰ اتفاق افتاد در یک ترکیب‌بندی زیبا و قدرتمند به تصویر می‌کشد.

حلقه‌ی طلایی

در ژوئن ۲۰۲۰ خورشید گرفتگی حلقوی رخ داد و عکاس مطمئن شد که آ‌ن را از دست نمی‌دهد. او تصمیم گرفت برای عکاسی از این اتفاق به منطقه‌ی آلی در تبت برود چرا که شانس صاف بودن آسمان بیشتر بود. هنگامی که خورشید گرفتگی آغاز شد اما ابرهای تیره‌ای سراسر آسمان را پوشانده بودند. انتظار برای کم شدن حجم ابر‌ها طولانی شد اما برای مدتی کوتاه از خورشید گرفتگی، نور خورشید از میان ابرها عبور کرد و عکاس خوش شانس توانست آن لحظه را ثبت کند. بعد از ثبت عکس خورشید دوباره ناپدید شد.

در ادامه می‌توانید مقام نخست در هر بخش را به همراه توضیحات ارائه شده توسط رصدخانه‌ی سلطنتی گرینویچ تماشا کنید.

شفق قطبی

Credit: Dmitrii Rybalka

عکاس در آن شب به عنوان افسر سوم در حال انجام وظیفه روی پل کشتی بود که متوجه یک نوار سفید کوچک در آسمان شد شد که مانند یک مار در حال نزدیک شدن بود. او احساس کرد که اتفاقی در آسمان در حال رخ دادن است و به زودی نمایش بزرگی رخ خواهد داد. این همان چیزی بود که عکاس انتظارش را می‌کشید. او دوربین خود را برداشت و به کنار پل رفت، در موقعیت مناسب قرار گرفت و منتظر ماند. چند دقیقه بعد آسمان پر از نورهای سبز روشن بود که در تاریکی در حال رقص بودند. عکاس احساس کرد که ماموریت او این است که این زیبایی را با جهان به اشتراک بگذارد.

کهکشان‌ها

Credit: Zhong Wu

گستره‌ای از گرد و غبار کیهانی، ستارگان و سحابی‌ها در امتداد پهنه‌ی کهکشان راه شیری یک حلقه‌ی باشکوه را در این تصویر تشکیل می‌دهند. این تصویر پانوراما سراسر نوار راه شیری را با ارائه‌ای کم‌نظیر نمایش می‌دهد. ثبت این تصویر موزاییکی بلند پروازانه ۳۶۰ درجه دو سال زمان برده است. عکاس برای ثبت این عکس در هر دو نیمکره‌ی زمین و از چین و نیوزلند از آسمان شب تصویربرداری کرده است. برجستگی مرکز کهکشان مانند نگینی درخشان در بالای حلقه‌ی راه شیری قرار گرفته است.

سیاره‌ی درخشان مشتری مانند چراغی درست در بالای برآمدگی و در سمت چپ ستاره‌ی ابرغول سرخ قلب العقرب می‌درخشد. در پایین حلقه و در فاصله‌ی ۱۸۰ درجه‌ای از مرکز کهکشان صورت فلکی جبار و سحابی‌های قرمز پرشمارش قرار دارند. ابرهای ماژلانی که کهکشان‌های اقماری کهکشان ما راه شیری هستند هم در نزدیکی مرکز تصویر دیده می‌شوند

ماه ما

Credit: Nicolas Lefaudeux

در نمایی که یادآور ماموریت‌های آپولو است، افق ماه با هلال یک سیاره‌ تاج گذاری شده است. هلالی که در بالای ماه دیده می‌شود در واقع سیاره‌ی زهره است؛ درست لحظاتی قبل از این که پشت ماه پنهان شود. این تصویر از روی زمین و در روز ۱۹ ژوئن سال ۲۰۲۰ مشاهده و ثبت شده است. افق صخره‌ای ماه در مقابل هلال درخشان سیاره‌ی زهره بسیار تاریک به نظر می‌رسد.

مردم و فضا

Credit: Deepal Ratnayaka

این عکس خلاصه‌ای است از سال ۲۰۲۰ است، محدود اما امیدوار کننده. دختر شش ساله‌ی عکاس که علاقه‌ی زیادی به عکاسی دارد در حین آماده شدن برای عکاسی حضور داشت. کنار در نشسته بود و ستاره‌ها را یکی یکی به اسباب بازی‌اش مکس (Max) نشان می‌داد. این لحظه به عکاس این فرصت را داد که دخترش را در قاب قرار دهد تا تصویر و روایتی جذاب را خلق کند.

دنباله‌دارها و سیارک‌ها

Credit: Frank Kuszaj

عکاس در یکی از عصرهای سرد ژانویه با دو دوست دیگر خود در حال عکاسی بودند. آنها قصد نداشتند که از شهاب‌ها عکاسی کنند، بلکه هدف‌شان عکاسی از کهکشان‌ها و سحابی‌های دور بود. پس از راه‌اندازی دوربین برای عکاسی از کهکشان‌های سه‌گانه صورت فلکی شیر یا اسد (Leo Triplet)، عکاس و دیگر دوستانش یک شهاب سبز و درخشان را مشاهده کردند. همه از دیدن این شهاب درخشان و رنگین شگفت‌زده شدند. بعد از گرفتن نفسی دوباره، یکی از دوستان اشاره کرد که دوربین عکاس به سمت شهاب قرار داشته است. اما عکاس که گمان می‌کرد از بیشترین فاصله‌ی کانونی لنز خود استفاده کرده از ثبت شهاب ناامید بود. پس از بررسی تصاویر بود که مشخص شد قابی تماشایی ثبت شده است. عکاس در تنظیم فاصله‌ی کانونی اشتباه کرده و از فاصله‌ی کانونی کمتری استفاده کرده بود. اتفاقی که باعث شد فضای مناسبی برای ثبت این شهاب درخشان در کادر وجود داشته باشد. این تصویر باور نکردنی یه تصادف خوشحال‌کننده بود.

مناظر آسمانی (Skyscapes)

Credit: Jeffrey Lovelace

هلال ماه در فضایی با رنگ آبی اقیانوسی بر فراز تپه‌های ماسه‌ای آرام و درخشان شناور است و سرخی غروب خورشید در گرگ و میش به آبی کم رنگ بدل شده است. عکاس به اعماق تپه‌های شنی رفت و سرانجام پیش زمینه‌ای را که برای این عکس تصور کرده بود پیدا کرد. هنگامی که همه چیز آماده بود، او به بالا نگاه کرد و هلال ماه و بخش تاریکش را که به زمین‌تاب معروف است دید.

این منظره حاصل ترکیب ۴ عکس به روش HDR است که همه در یک شب و از یک نقطه‌ی ثابت با لنز ۲۰۰-۷۰ میلی‌متر تصویربرداری شده‌اند. تصاویر در فتوشاپ ترکیب شده‌اند و به شکل تاثیرگذاری، منظره‌ی زیبایی را که عکاس در آن شب مشاهده کرده بود، تکرار می‌کند.

ستاره‌ها و سحابی‌ها

Credit: Terry Hancock

این عکس از سحابی NGC 1499 یا سحابی کالیفرنیا در هفت شب و با استفاده از فیلترهای Broadband و Narrowband ثبت شده است. نوردهی مجموع این تصویر بیش از ۱۶ ساعت است. این سحابی حدود ۱۰۰ سال نوری طول دارد و فاصله‌ی آن تا زمین ۱۰۰۰ سال نوری است. دلیل نام‌گذاری این سحابی این است که طرح کلی آن شبیه به نقشه‌ی ایالت کالیفرنیا در آمریکا است. داده‌های خام از قبل پردازش شده و ستاره‌ها با استفاده از ابزاری با نام Starnet حذف شده‌اند. سپس داده‌های RGB به تصویر اضافه شده‌اند تا شاهد رنگ واقعی ستاره‌ها باشیم. در این تصویر داده‌های فیلتر هیدروژن آلفا به رنگ سبز، گوگرد به رنگ قرمز و اکسیژن به رنگ آبی مشخص هستند. رنگ‌های این تصویر واقعی نیستند. اما استفاده از فیلترهای Narrowband باعث شده تا بخش‌هایی از سحابی که که در تصاویر Broadband قابل مشاهده نیستند، آشکار شوند.

بهترین عکاس نجومی تازه‌وارد

Credit: Paul Eckhardt

چهار ساعت قبل از پرتاب فالکن ۹، عکاس برنامه‌ی Photo Pills را دانلود کرد و با عضویت در flightclub.io تحقیق فشرده‌ای را برای درک برنامه و مشخص کردن مکانی که مسیر پرواز فالکن ۹ از روی ماه گذر می‌کند آغاز کرد. هر چند که مشکلاتی در رسیدن به محل تعیین‌شده برای عکاس پیش آمد اما او پس از یک محاسبه‌ی سریع خودروی خود را پارک کرد و مسیری را دوید که ناگهان آسمان روشن شد. موشک فالکن ۹ پرتاب شد و مستقیماً بالا رفت، مطابق برنامه تغییر مسیر داد و درست به سمت ماه نشانه رفت.

برترین عکاس نجومی جوان

Credit: 至璞 王

این تصویری از خورشید، ماه و سیارات منظومه‌ی شمسی (به جز زمین) است که در طول سال موش در چین گرفته شده است. برای دانش آموزی که تنها یک سال است که عکاسی نجومی را فرا گرفته ثبت این مجموعه موفقیتی بزرگ است.

تمامی آثار منتخب را می‌توانید در وب سایت رصدخانه‌ی سلطنتی گرینویچ مشاهده کنید. علاوه بر تصاویر برنده تصاویر برگزیده‌ی هر بخش نیز معرفی شده‌اند که در میان آن‌ها عکسی از مسعود قدیری،‌ عکاس نجومی ایرانی، نیز به چشم می‌خورد. عکس مسعود قدیری از بخش مرکزی راه شیری بر فراز قله‌ی دماوند در جمع برگزیدگان بخش مناظر آسمانی قرار گرفته است.

Credit: Masoud Ghadiri

منبع: PetaPixel

آخرین مطالب

مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید