اعداد  روی لنز معرف چیست؟

 

اعداد روی لنز نشونگر چیه؟ شاید به نظرتون ساده بیاد و یا اصلا غیرکاربردی که بدونیم این اعداد چیه؟اصلا به چه دردی میخورند؟ لنز رو روی بدنه می‌بندیم و شروع به عکاسی می‌کنیم؟به همین راحتی!

درسته که در دنیای دیجیتال ، هرچه جلوتر می‌ریم زبان طراحی به سمت ساده‌سازی تمایل پیدا می‌کنه اما مطمئنا بدون دونستن پیش‌پاافتاده‌ترین مطالب ( که اگر درشون عمیق بشید به پیچیدگی دوست‌داشتنیشون پی می‌برید) یه جایی به مشکل برمی‌خوریم.

توی این مطلب سعی می‌کنم اعداد و علائمی که روی لنزها می‌بینیم رو به طور کلی معرفی کنم. از توضیحات اضافی پیرامون هر عدد و تعاریف مفاهیم می‌گذرم.

لنزهایی که در این نوشته مورد استفاده قرار گرفته‌اند :

 

Canon FD 50mm 1:1.4

Canon ZOOM LENS EF 70-200mm 1:4 L IS USM

Canon EF-M 15-45mm 1:3.5-6.3 IS STM

Samyang 85mm f/1.4 ASPHERICAL

 

 

فاصله‌ی کانونی :

این عدد یا اعداد رو معمولا روی بدنه‌ی لنز و همین‌طور اطراف عدسی جلویی لنز می‌بینید.این عدد معرف فاصله‌ی کانونی لنز شماست.

مثلا لنز ۵۰ یا ۸۵. این تک عدد به معنای لنز با فاصله‌ی کانونی ثابته.

یا

مثلا لنز ۲۰۰-۷۰ . این لنز دارای فاصله‌ی کانونی متغیره،یعنی شما تمامی فواصل‌کانونی بین ۷۰ تا ۲۰۰ میلی‌متر را در اختیار دارید.به لنزهایی با فاصله‌ی کانونی متغیر زوم گفته میشه! 

(این اشتباهه که معنای زوم را با تله(TELE) اشتباه بگیریم.ما لنزهایی داریم که واید-زوم هستند.یعنی فاصله‌ی کانونی در فواصل واید دارند و البته متغیر هستند.)

 

اعداد روی لنز دیافراگم

گشودگی (Aperture) :

در زبان فارسی تفاوتی بین Aperture و Diphragm در نظر گرفته‌نشده‌است.برای همین من هم از همان اصطلاح رایج دیافراگم (دیاف!) استفاده می‌کنم.این عدد که معمولا در نام لنزها پس از فاصله‌ی کانونی می‌آید(برخی کمپانی‌ها مثل زایس معکوس عمل کرده‌اند.) معرف بازترین گشودگی لنز شما می‌باشد.

برای مثال در لنز ۵۰ میلی‌متر کانن با نوشته‌ی 1:1.4 مواجهیم.یعنی بازترین دیافراگم این لنز برابر با ۱.۴ است.ممکن است عدد دیافراگم به صورت‌های دیگری هم نمایش داده شود:

1.4 – f1.4 –f/1.4

در لنزهای زوم ممکنه با  دو عدد به عنوان گشودگی مواجه بشیم :

برای مثال لنز کانن ۱۵-۴۵ را در نظر بگیرید.برای بازترین گشودگی لنز با اعداد 6.3-3.5 روبروییم.این یعنی که بازترین دیافراگم لنز در فاصله‌ی‌کانونی ۱۵میلی‌متر برابر با ۳.۵ و در فاصله‌ی‌کانونی ۴۵میلی‌متر برابر با ۶.۳ است.

لنزهای زومی که یک عدد برای دیافراگم دارند در تمامی فواصل دارای بازترین گشودگی ثابت هستند.

 

اعداد روی لنز فاصله کانونی

رینگ زوم :

برای تغییر فاصله‌ی کانونی به یک رینگ دسترسی دارید.پایین این رینگ اعدادی نوشته شده که بیانگر همون فاصله‌ی‌کانونی انتخابی شماست.

اعداد روی لنز رینگ زوم

رینگ فوکوس :‌

این رینگ و اعدادش شکل‌های مختلفی میتونه داشته باشه:

بعضی وقت‌ها روی این رینگ دو ردیف عدد می‌بینید.این دو ردیف یکی به واحد متر و یکی به واحد فوت نشونه‌گذاری شدند.

یک شاخص (خط سفید عمودی) وجود داره.عددی که جلوی این شاخص قرار بگیره نشان‌دهنده‌ی فاصله‌ی ناحیه‌ی فوکوس‌شده از شماست.در سمت راست این اعداد نماد  (بی‌نهایت) دیده میشه که اگر جلوی شاخص باشه نشون می‌ده  فوکوس شما در بی‌نهایت قرارداره.عدد سمت چپ هم کمترین فاصله‌ی فوکوس لنز رو نشون می‌ده.

توی بعضی لنزها عددی روی رینگ فوکوس قرار نگرفته.یک صفحه‌ی شفاف که اعداد در زیر اون نمایش داده شدند.جدیدا هم لنزهایی مثل سری باتیس زایس از نمایشگر دیجیتال برای نمایش فاصله‌ی فوکوس استفاده می‌کنند.

-روی بعضی لنزها شاخص‌هایی برای فوکوس دقیق در طول موج مادون قرمز وجود داره که معمولا به صورت یک نقطه یا خط قرمز نشون داده می‌شه.

اعداد روی لنز رینگ فوکوس

رینگ دیافراگم :

این رینگ بیشتر روی لنزهای فوکوس دستی مثل سامیانگ و لنزهای قدیمی‌تر مربوط به دوران عکاسی آنالوگ دیده میشه.برروی رینگ اعداد رایج گشودگی مثل 2.8/4/5.6/8/11/16  درج شده.در لنزهایی که در دو دهه‌ی گذشته ساخته‌شده به واسطه‌ی وجود کانکتورهای الکترونیکی برروی لنز،گشودگی دیافراگم از روی  بدنه‌‌ی دوربین کنترل میشه.

بنابراین رینگ دیافراگمی نمی‌بینید!

اعداد روی لنز رینگ دیافراگم

مقیاس تشخیص عمق میدان :

خب…این مورد هم بسیار کاربردیه و البته روی لنزهای قدیمی‌تر دیده میشه.بین دو رینگ فوکوس و دیافراگم ، یک خط عمودی می‌بینید.در دو طرف این خط بعضی از اعداد مربوط به دیافراگم نوشته شده‌اند.در واقع شما به کمک این اعداد می‌تونید عمق‌میدان رو محاسبه‌کنید. عمق‌میدان ، دال بر نزدیک‌ترین تا دورترین فاصله‌ای هست که تصویرتون فوکوسه…طبیعتا صفحه‌ی فوکوس(که نقطه‌ی فوکوس می‌گویند) هم در این ناحیه قرار می‌گیره.

چطور باید از این اعداد استفاده کنیم؟

بهتره روی تصویر توضیح بدم.

اعداد روی لنز مقیاس عمق میدان

برای مثال من روی سوژه‌ای در فاصله‌ی ۲ متری فوکوس کردم.دیافراگم هم روی عدد ۸ تنظیم‌شده.روی مقیاس دنبال دو عدد ۸ می‌گردم و می‌بینم که این دو عدد در پایین چه اعدادی روی رینگ فوکوس هستند.توی این مثال تقریبا به اعداد ۱.۷۵ و ۲.۵ متر می‌رسم.یعنی سوژه‌هایی تو این فاصله هم فوکوس هستند.اگر دیافراگم رو به ۱۶ انتقال بدم اعداد من میشه کمی کمتر از ۱.۵ و کمی بیشتر از ۳ متر.عمق میدانم افزایش پیدا کرد.

شما به همین طریق می‌تونید فاصله‌ی هایپرفوکال رو هم پیدا کنید که در عکاسی منظره به کارتون میاد.

طبیعتا راه هایی مثل استفاده از جداول و برنامه‌هایی که روی گوشی‌هاتون نصب میشه وجود داره و دقیق‌تره.

قطر دهانه‌ی لنز :

روی بدنه‌ی بعضی از لنزها ممکنه به نماد Ø و یک عدد جلوش بربخورید.این عدد نشون‌دهنده‌ی سایز فیلتری که میتونید بر روی لنزتون نصب کنید.اگر هم به پشت درپوش لنزتون دقت کنید باز میبینیدش!

اعداد روی لنز سایز فیلتر

 

این‌ها مواردی بود که به ذهن من رسید.ممکنه برای بعضی لنزها اعداد متفاوتی هم باشه که استثنا محسوب می‌شند.اگر موردی را جا انداختم یا سوالی بود در این مورد در قسمت نظرات بیان کنیدش تا در کنار هم به پاسخ مناسبی برسیم.

 

 

 

آخرین مطالب

مطالب مرتبط

27 دیدگاه‌ها

  1. امکان محاسبه فاصله هایپرفوکال توی لنز های قدیمی خیلی قابلیت خوبی هست
    چرا توی لنزهای جدید این قابلیت حذف شد؟
    یا هنوز هم لنزهای جدید از این قابلیت استفاده میکنن؟

    • متاسفانه وجود نداره.اما میتونید از برنامه هایی برروی گوشی همراهتون استفاده کنید.معرفی میکنم.

  2. ببخشید.در قسمت دیافراگم راجب کنون45-15که مثال زدید..گفتین در فاصله 15میلیمتری دیاف3.5و در فاصله ی 45میلیمتری دیاف5هست..در حالی که اعداد روی لنز نوشته 3.5و6.3..
    چرا فرق داره این اعداد؟

  3. سلام ممنون از زحمات
    من از بعضی عکاس ها شنیدم که اعداد روی لنز مثل فاصله کانونی و دیاف با مقیاس فول فرم هست پس لنزهایی که برا فول فرم هست روی کراپ فرم به همان مقایس اعداد هم کراپ میشن مثلا لنز 50 با دیاف 1.8 روی کراپ 1.6 میشن 80 میلیمتری با دیاف 2.88 . آیا این درست هست یا فقط روی فاصله کانونی این کراپ صورت میگیرد
    و اینکه لنزهای مخصوص کراپ فرم آیا اعداد آنها واقعی هست؟ مثلا لنز 15-45 برای کراپ فرم همان فاصله کانونی واقعی را نشان میدهد یا این هم کراپ میشه با مقیاس فول فرم که در نهایت بشه 24-72 میلیمتری با دیاف 5.6-10
    البته این کراپ روی فاصله کانونی قابل تحمل هست ولی روی دیاف واقعا فاجعه هست
    لطفا نظر دقیق رو بگید واقعا گیج شدم

    • سلام،فاصله‌ی کانونی و عدد دیافراگم ویژگی ذاتی لنزها هستند و تغییری نمیکنند اما براساس اندازه‌ی سنسوری که انتخاب می‌کنید میشه مقایسشون کرد.در حال حاضر در دنیا استانداردی که برای معرفی لنزها استفاده میشه براساس قطع 35 هست.مثلا لنز شما اگر 50 باشه میدان دیدی مانند لنز 80 روی فول فریم میده.در مورد دیافراگم هم تغییر به همین شکله اما این به معنی قدرت جمع آوری نور کمتر توسط لنز نیست بلکه به خاطر سطج کوچکتر سنسوره.به نظر من اصلا نیازی نیست که فاکتور کراپ رو برای دیافراگم در نظر بگیرید.یادتون باشه عمق میدان به سه عامل فاصله کانونی،دیافراگم و فاصله تا سوژه بستگی داره…در مورد لنزهای کراپ دار استاندارد 35 نوشته نمیشه و باید ضریب کراپ رو در نظر بگیرید.

  4. سلام خیلی ممنونم از توضیحات مفیدتون
    لنز زوم 18-55 دوربین کانون 100d دارم که دیافراگم مندرج 1:3.5-5.6 هست. اما در زیر استوانه ی لنز و در قسمت اتصال لنز به بدنه نوشته شده MACRO 0.25m/0.8ft که نمیفهمم منظور از این ارقام برای لنز ماکرو چی هست؟!

    • سلام،این عدد به معنای نزدیک ترین فاصله فوکوس لنز شماست.یعنی لنز در فاصله ی 25 سانتی متری سوژه امکان فوکوس را دارد.به واسطه ی اینکه به سوژه نزدیک می شوید واژه ی ماکرو به کار رفته است اما این لنز ماکرو نیست.

  5. سلام. ببخشید . لنز ۲۰۰-۸۰ canon چطور لنزیه ؟ لنز خوبیه؟ قیمت تقریبی این لنز رو میخواستم

    • سلام.کانن دارای دو لنز 80-200 است.یکی با f/2.8 و دیگری با f/4.5-5.6. کدام یک مدنظر شما است؟

  6. با سلام
    اطلاعات بسیار مفیدی هستن سپاسگزارم
    لطفا قطر دهانه لنز دوربین نیکون p530 رو به بنده بگین هر چی روی دوربین و توی سایت ها گشتم ننوشته بودن
    البته بنده به 58mm احتمال میدم

  7. سلام و ممنون از مطالب مفیدتون همچنین پاسخگویی عالی شما میشه در مورد فول فریم و کراپ بیشتر توضیح بدید متوجه تفاوتشان نمیشم

    • سلام متشکر از نظرتان.سنسورها دارای ابعاد متفاوتی هستند.قطع ۲۴ در ۳۶ میلیمتر که به اندازه‌ی قطع دوربین‌های ۱۳۵ در دوران فیلم است را امروز فول فریم می‌نامند.سنسورهای بزرگتر و کوچکتر از این سایز وجود دارند.ویدئوی زیر را برروی یوتوب ببینید.در آن در مورد ضریب کراپ توضیح داده ام.
      https://www.youtube.com/watch?v=ev9HgSeEgTA

  8. سلام. چقدر عالی توضیحات رو ارائه کردید. دستتون درد نکنه. ضمناً یه سوال داشتم اگه امکان داره راهنمائی کنید .با یه دوربین پاناسونیک لومیکسFZ35عکاسی میکنم.لنزش دارای زوم 4.8-86 میلیمتره و لنزش قابل تعویض نیستش. چطور میتونم زومش رو با استفاده از لنزای موجود و رایج به حدود200میلیمتر برسونم.قطر رزوه سر لنز هم روش نوشته نشده .سپاسگزارم

    • سلام ، ممنون. ممکنه برای دوربینتون عدسی‌هایی باشه که جلوی لنز پیچ میشه و به لنز تله تبدیل میشه اما به طور کلی پیشنهاد نمیدم چون افت کیفیت خواهید داشت.

  9. سلام وقت بخیر در فیلمنامه‌ای بخشی وجود داره که همه چیز از نگاه ارواح هست من می‌خوام از لنز واید برای همچین تصویری استفاده کنم اما نمی‌دونم چه عددی بزارم،مگه زیر پنجاه واید نیست؟خب روی چه عددی باشه نه خیلی بازه نه نرمال؟

نظر خود را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید