شرکت LargeSense اولین بک دیجیتال (Digital Back) قطع بزرگ ۵×۴ تجاری را به بازار معرفی کرد. این بک دیجیتال که با نام LS45 شناخته میشود تصاویری با فرمت قطع بزرگ را به شکل دیجیتال ثبت و ذخیره میکند. LS45 علاوه بر عکاسی با فرمت خام (Raw) توانایی فیلمبرداری نیز دارد و با قیمت ۲۶ هزار دلار به بازار عرضه شده است.
در سال ۲۰۱۸ شرکت LargeSense بک دیجیتال قطع بزرگ و بسیار سنگین LS911 را با ابعاد ۱۱×۹ اینچ معرفی کرد. این شرکت وعده داد که مدلهای آینده به شکل قابل توجهی سبکتر خواهند بود. اکنون و با تولید LS45 این وعده محقق شد.
بیل شاربونه (Bill Charbonnet) که بنیانگذار شرکت LargeSense است به نوعی تمام فعالیتهای شرکتش را بر پایه یک پروژهی شخصی و بزرگ به پیش برده است. او درباره تولید بک دیجیتال با قطع بزرگ میگوید: «همزمان با پا به سن گذاشتنم تصمیم گرفتم لیستی از آنچه میخواستم در زندگی انجام دهم تهیه کنم. یکی از پروژههای احتمالی که میتوانستم انجام دهم ساخت یک دوربین دیجیتال قطع بزرگ بود. من پانوی خودکار و پانوی دستی، ثبت تصاویر با فرمت قطع بزرگ و متوسط و غیره را امتحان کرده بودم. هیچ چیز به اندازهی یک دوربین قطع بزرگ دیجیتال با سنسور بزرگ خوب نیست.»
مشخصات بک دیجیتال LS45
دوربین LS45 از یک سنسور دیجیتال تک رنگ (Monochrome) با ابعاد ۱۲۰×۱۴۰ میلیمتر از نوع CMOS و با عمق رنگ ۱۴ بیتی بهره میبرد. بازه حساسیت این سنسور بین ISO 250 تا ISO 2000 است. طبق اعلام شرکت LargeSense این سنسور در حساسیت پایه داینامیک رنجی برابر با ۱۲/۲ استاپ دارد. داینامیک رنج در حداکثر ISO به ۱۱/۶۵ استاپ کاهش مییابد.
این سنسور قطع بزرگ رزولوشنی معادل ۶/۷ مگاپیکسل دارد که در مقایسه با سنسورهای امروزی رزولوشن زیادی محسوب نمیشود. اما در سمت مقابل ابعاد هر پیکسل در این سنسور ۵۰ میکرون است. برای مقایسه ابعاد هر پیکسل سنسور دوربین آیفون X تنها ۱/۴ میکرون و ابعاد هر پیکسل سنسور دوربین قطع متوسط FujiFilm GFX 50S حدود ۵/۴ میکرون است. به گفتهی شرکت LargeSense اندازهی بزرگ پیکسلها به عکسها «کیفیت سه بعدی جادویی» میدهد و باعث ثبت بهتر تنالیته نوری میشود.
استفاده از هوش مصنوعی برای افزایش رزولوشن
با توجه به استانداردهای مدرن رزولوشن ۶/۷ مگاپیکسلی این سنسور غولپیکر بسیار کم است. اما شاربونه برای حل این مشکل راه حلی را ارائه کرده که از یک شبکهی عصبی یادگیری عمیق (deep learning neural network) استفاده میکند. او با استفاده از این روشْ نرمافزاری را توسعه داده که رزولوشن عکسها را تا چهار برابر افزایش میدهد.
شاربونه میگوید که نتیجه به خوبی عکسهای اصلی است: «در نرمافزار ما یک شبکهی عصبی یادگیری عمیق وجود دارد که عالی کار میکند. تعداد پیکسلها با این روش چهار برابر بیشتر میشود و تصاویر از نظر بصری به خوبی عکسهای اصلی با رزولوشن ۶/۷ مگاپیکسل به نظر میرسند. اگر میخواهید از قدرت و سرعت بالاتری در پردازش تعداد زیادی تصویر بهره ببرید، بهتر است که از پردازندههای گرافیکی شرکت Nvidia استفاده کنید. با استفاده از این نرمافزار خروجی نهایی ویدئو 4K خواهد بود».
این دوربین توانایی ثبت عکسهایی با فرمت DNG و همینطور فرمت LSR1 را دارد. طبق گفتهی شاربونه LSR1 یک فرمت خام (Raw) کامل است. این دوربین توانایی ضبط ویدئوی ۳۰ فریم بر ثانیه را نیز دارد.
طبق اعلام شرکت LargeSense فرمت ذخیره سازی LSR1 شامل کلیهی اطلاعات خام سنسور، Defect Map، Dark Frame و فلت فیلد (Flat Field) و اطلاعات Exif است. اصلاحات مربوط به فلت فیلد، مانند حذف گرد و غبار، نیز بهبود پیدا کرده است. یک نرمافزار مبتنی بر سیستمعامل ویندوز نیز برای پردازش فایلهای LSR1 عرضه شده است.
چالشهای کار با سنسور قطع بزرگ دیجیتال
جالب است بدانید که حدود ۱ دقیقه طول میکشد تا این بک دیجیتال به طور کامل روشن و آمادهی استفاده شود. باتری آن نیز تا ۲ ساعت توانایی شارژدهی و استفاده از دوربین را فراهم میکند. سنسور بک دیجیتال LS45 از یک سیستم خنک کننده بهره میبرد که طبق اعلام LargeSense مانع از داغ شدن بیش از حد سنسور و آسیب رسیدن به آن میشود.
شاربونه درباره عملکرد این سنسور در شرایط دمایی مختلف میگوید: «با بالا رفتن دما، نویز در تصاویر افزایش مییاید. در طول روز و در زمان عکاسی در محیطهای خارجی، نور خورشید باعث داغ شدن بدنهی دوربین و سنسور شده و بهتر است آن را توسط یک سایهبان بپوشانید. متوجه شدم بدنهی آلومینیومی سیاه این دوربین در زیر نور خورشید به سرعت داغ میشود تا جایی که حتی لمس آن سخت است».
به گفتهی شاربونه «این سیستم در دمای ۳۷ درجهی سانتیگراد بدون مشکل استفاده شده است. نقاطی از زمین وجود دارد که در تابستان بسیار گرم میشوند و ما دوربین را در آن مناطق آزمایش نکردهایم. بنابراین بهتر است که در استفاده از این دوربین در مناطق گرم آگاهانه تصمیم بگیرید».
بک دیجیتال LS45 به صورت تک رنگ (Monochrome) با قیمت ۲۶ هزار دلار به فروش میرسد. اما LargeSense قصد دارد نسخهی رنگی این سنسور را تولید کند که نزدیک به ۳۰ هزار دلار قیمت خواهد داشت.
ویدئوی معرفی بک دیجیتال LS45 و توضیحات بیل شاربونه را میتوانید در یوتیوب شرکت LargeSense مشاهده کنید. اطلاعات بیشتر را نیز میتوانید در سایت LargeSense ببینید.
منبع: PetaPixel