مستند سیاره‌ی زمین ۲ چطور تصویربرداری شده است؟

در این متن به نحوه‌ی ساخت مجموعه‌ی سیاره‌ی زمین ۲ (Planet earth) نگاهی می‌اندازیم.اینکه چطور در ۱۰ سال تکنولوژی تصویربرداری متحول گردیده‌است.ما اکنون بیش از پیش می‌بینیم.

اگر اهل دیدن فیلم‌های مستند حیات‌وحش و طبیعت باشید،بدون شک مجموعه‌ی سیاره‌ی زمین در ۱۰ انتخاب اول شما قرار خواهد داشت.به باور بسیاری این مجموعه بهترین مستند جامع در مورد حیات‌وحش است.

ساخت چنین مستندی از لحاظ تکنیکی بسیار دشوار بوده‌است.با هم نگاهی به مراحل ساخت مستند سیاره‌ی زمین و ابزار تصویربرداری به کار رفته در آن می‌پردازیم.

 

تاریخچه‌ی ساخت مستند Planet earth

قسمت نخست این مجموعه در سال ۲۰۰۶ در واحد تاریخ طبیعی  BBC تولید گشت.ساخت آن ۵ سال زمان برد و هزینه‌برترین مستند ساخته‌شده‌ توسط   BBC بود.این زمان و هزینه جوایز بسیاری برای آن به همراه داشت از جمله جایزه‌ی Emmy  که برابر با اسکار برای برنامه های تلویزیون است.

مستند سیاره‌ی زمین اولین مجموعه‌ی BBC است که با رزوولشن HD تصویربرداری شد.مجموعه‌ی اول شامل ۱۱ قسمت ۵۰ دقیقه‌ای و ۱۰ دقیقه‌ پشت صحنه است که توسط  دیوید آتنبرو(David Attenborough) روایت می‌شود.

در سال ۲۰۱۶،شش قسمت دیگر در مجموعه Planet earth II تولید گشت که اولین سری تلویزیونی ‌BBC با رزولوشن  4K  بود.

 

تغییرات تصویربرداری در دو مجموعه به فاصله‌ی ۱۰ سال:

در سیاره‌ی زمین ۲ بیش از پیش با تصاویری سینمایی روبرو هستیم.حرکات دوربین بسیار کنترل‌شده است.دلیل این مورد را می‌توان در قابل‌حمل‌تر شدن ابزار تصویربرداری جست و جو کرد.در گذشته دوربین‌های تصویربرداری بسیار بزرگ بوده و حمل آن‌ها با سختی همراه بود.در بهترین حالت می‌توانستید آنها را روی سه‌پایه قرار دهید و تصاویری بدون لرزش با حرکات محدود Pan و Tilt داشته‌باشید.از سال ۲۰۰۲ که ‌BBC به سمت دوربین‌های دیجیتال آمد تغییری اساسی آغاز شد.

استفاده از سیستم ‌Cineflex:

این سیستم امکان تصویربرداری هوایی بدون لرزش و با قابلیت زوم را دارد.دیگر امکان دنبال کردن صحنه‌ی شکار بدون کات خوردن امکان‌پذیر شد.

استفاده از پهپاد :

سیستم پیشین به سال ۲۰۰۲ برمی‌گردد.برای استفاده از آن نیاز به یک هلیکوپتر و کلی تجهیزات و هماهنگی نیاز است.امروزه این تصویربرداری هوایی با هزینه‌ی بسیار پایین و کیفیت مناسب تنها با یک Drone امکان‌پذیر شده است.

استفاده از لرزشگیرهای کوچک:

با کمک این ابزار امکان حرکت و دنبال کردن سوژه‌ها بدون لرزش فراهم شد.پیش از این نیاز به استدی‌کم‌های بزرگ بود اما حالا تنها کافی است دوربین را برروی یک لرزشگیر کوچک قرار دهید و شروع به دویدن کنید!

 

پیچ و تاب زمان :

در مستندهای اخیر مانند Planet Earth II  شاهد تصاویری بدیع از سرعت آهسته‌ی حیوانات هستیم.در چند سال گذشته سرعت تصویربرداری با دوربین‌ها بالا رفته است.سرعت 120fps کاملا استاندارد محسوب می‌شود. گوشی‌های ما هم این قابلیت را دارد حتی تا سرعت 1000fps.

در نقطه‌ی مقابل تصاویر تایم‌لپس قرار دارند.تصور اینکه در گذشته برروی فیلم و با کمک موتور درایو و سیستم‌های بزرگ کامپیوتری(به عنوان ریموت کنترلر) این نوع تصاویر تولید می‌شدند عجیب است.حالا همه چی در درون دوربین شما قرار دارد.

تصاویر در نور کم-پیشرفت سنسورها

در ابتدا برای تصویربرداری از حیات‌وحش مجبور به استفاده از نور مصنوعی بودند.این اتفاق رفتار طبیعی حیوانات را تحت تاثیر قرار می‌داد و عملا برای بسیاری از شرایط امکان‌پذیر نبود.

در گام بعدی با استفاده از طول موج مادون قرمز نزدیک امکان ثبت فعالیت‌ حیوانات شب‌زی البته به صورت تک رنگ امکان‌پذیر شد.این امکان با بالارفتن رزلوشن سنسورها و همین‌طور امکان ثبت تصاویر آهسته تحولی بزرگ بود.

اما شاید یکی از جالب‌ترین تکنولوژی‌های به کار رفته در ساخت سیاره‌ی زمین ۲ را استفاده از دوربین‌های گرمایی دانست.این دوربین‌ها که سال‌ها در صنایع نظامی مورد استفاده قرار می گیرند این بار در ترکیب با سنسورهای جدید و رزولوشن بالا تصاویر خاص در تاریکی مطلق را ثبت کرده‌اند.

و اما خلق تصاویر رنگی در شرایط بسیار کم‌نور.سنسورهایی که در دوربین‌های بدون‌آینه و DSLR امروزی توسط عکاسان آماتور و حرفه‌ای استفاده می‌گردند قابلیت‌های بی‌نظیری دارند.تا آنجا که  BBC از دوربین سونی ‌A7S برای ساخت مستندهایش استفاده می‌کند.

آخرین مطالب

مطالب مرتبط

3 دیدگاه‌ها

  1. جناب بیگی عزیز از اینکه اطلاعات بروز و کاربردی تون رو‌به اشتراک‌میذارید بسیار تشکر‌ میکنم عالی بود

نظر خود را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید